onsdag 12. oktober 2022

Arne Nevra - en av Norges mest kjente naturfotografer og filmprodusenter


Arne Nævra er nok den mest kjente naturfotografen og naturfilmprodusenten i Norge i dag. Han skal holde sitt foredrag på Stokkan ungdomsskole på lørdag. Tittelen på foredraget er "40 år bak kameraet – for glede og for budskap – på TV og stills".

 
Arne står bak utallige naturfilmer i NRK, både gjennom magasinprogrammer og enkeltprogrammer i serien Ut i Naturen, men også gjennom omfattende TV-serier i eget selskap. Det er nok å nevne Vi på Langedrag (familieserie i hele 27 episoder), Villdyr og Villmark (9 episoder fra hele verden) – der Arne har nærmøter med brunbjørner på Kamtsjatka, isbjørner på Wrangeløya i russisk Arktis, kjempeelger i Alaska for ikke å snakke om fjellgorillaer, orangutanger og tigre i andre verdenshjørner. Han har også vært engasjert av BBC flere ganger. Sammen med kollega Torgeir Beck Lande produserte han den mest ambisiøse, klassiske naturserien i Norden til nå, nemlig Norske Naturperler i åtte episoder, sendt i NRK i 2014.



 Selv om hovedinntektene i Arnes profesjonelle liv har kommet fra TV, har han alltid hatt sin Nikon på magen, og han elsker stillbildet som uttrykk. Arne har vært opptatt av å formidle både naturglede og naturvern og mener de to henger nøye sammen. Mellom 2017 og 2021 tok livet en helt annen retning. Da satt han fire år på Stortinget, innvalgt fra SV i Buskerud. – Både de 40 årene bak kameraet og de fire årene på Stortinget har lært meg om alvoret vi står overfor, sier han. Arne kommer med både film og bilder denne gangen.