fredag 25. oktober 2024

Godt oppmøte på første dag!

Midt-Norske NaturFotodager 2024 


Allerede før dørene åpnet, begynte de første gjestene å komme. Praten gikk lett, og mange benyttet anledningen til å besøke utstillerne sin stand, for en god prat. Mange var også interessert i BioFoto, og oppsøkte vår stand for mer informasjon.





Da det første foredraget startet, hadde mer enn 120 personer fått utdelt en “deltagerbillett”. Etter at Linda Bjørgan ønsket velkommen, åpnet ordfører i Stjørdal, Eli Arnstad NaturFotodagene. Hun satte blant annet ord på hva formidling av natur gjennom foto kan bety, før hun ønsket oss lykke til med de to dagene.



 

Hans Petter Sørensen var først ute, og oss bilder fra sin lekegrind i området rundt Nesna i Nordland. Han fotografer både til lands, til vanns og fra lufta. Vi fikk se hvordan han jobber med ørn og andre fugler, både til glede og inspirasjon. Spennende bilder og vakkert landskap som absolutt frister til et besøk nordover.

Gertrude Mulders er godt kjent for sine alternative bilder, spesielt skapt med kamerabevegelse og multieksponering. Hun viste oss bilder av sukkertopper, skog- og fjellandskap fra en to måneders reise til New Zealand sist vinter. Selv om det var en familietur, og ikke fototur, har hun fanget den New Zealandske sjelen gjennom sine bilder. Ved å fortelle om og vise oss det opprinnelige motivet, før vi fikk se vi bildene hun hadde tatt, inspirerte hun flere til å skapte tenke “utafor boksen”.

Ivar Bjørdalsbakke avsluttet kvelden, med å ta oss med inn i sin fotoverden. Han fortalte at han har hatt fotopause de siste fire årene, noe vi ikke skulle tro. Ivar hadde kalt foredraget Pusterom, og han viste oss hva det er i naturen som gir ham pusterom. Vi fikk bli med ham inn i skogen, ut på myrene og oppå fjellet. Alt mens han supplerte med små dikt, treffende musikk og vakre bilder.



Vi ser fram til morgendagen, når ytterligere ni fotografer skal vise oss sin verden.

Les mer på denne siden: https://biofoto.no/2024/09/20/biofoto-midt-norge-inviterer-til-midt-norske-naturfotodager-2024/



Midt-Norske NaturFotodager 2024

Vi ser fram til kommende helg, når vi igjen inviterer til Midt-Norske NaturFotodager! 

Vi har hørt at det kommer gjester fra både nord og sør, fra fjernt og nært. Vi har et knakende godt program, med noe for enhver smak. 

Det er god plass i salen vi skal være i, og vi har lagt inn gode pauser slik at man kan ta en kopp kaffe og noe å bite i, slå av en prat med likesinnede og eller snakke med utstyrsleverandørene som også deltar. 

  • Hvor: Stokkan ungdomsskole, Stokkanvegen 15, 7506 Stjørdal
  • Når: fredag 25.oktober - lørdag 26.oktober 2024

 

Fredag 25. oktober:

Kl 16.00/1630: Dørene åpner/utstilling/kaffesalg
Kl 17.00: Velkommen v/ Linda Bjørgan og åpning v/ordfører Stjørdal Eli Arnstad
Kl 17.15: Foredrag Hans Petter Sørensen – Ørneliv og Helgeland
Kl 18.00: Kort pause
Kl 18.10: Foredrag Gertrude Mulders – New Zealand på min måte
Kl 19.00: Hovedpause – mingling/kaffe/utstilling
Kl 19.30: Foredrag Ivar Bjørdalsbakke – Pusterom
Kl 20.15: Mingling/utstilling – takk for i dag
Kl 21.00: Dørene stenger

Lørdag 26. oktober:

Kl 09.30: Dørene åpner/mingling
Kl 10.00: Velkommen til ny dag
Kl 10.05: Foredrag Per Gätzschmann – Øyeblikk
Kl 10.50: Pause/mingling
Kl 11.00: Foredrag Bente Klevenberg – Naturens geniale kunstverk
Kl 11.45: Hovedpause/mingling
Kl 13.00: Foredrag Jørn Areklett Omre – Østensjøvannet
Kl 13.50: Pause/mingling
Kl 14.00: Blåtone – Lars Andreas Dybvik og Wenche Dahle i samtale med Erlend Enger
Kl 14.45: Pause / mingling
Kl 15.00: Einar Hugnes – Landskap, fugler og dyreliv i Australia
Kl 15.45: Pause/mingling
Kl 16.00: Tobias Gjerde – Et år i Varanger….
Kl 16.45: Trekning deltakerpremier
Kl 17.00: FERDIG

Praktisk informasjon:

  • Gratis inngang
  • AtB kjører både lokal og regionbuss til Fosslia Fjellhall, som er holdeplassen nærmest Stokkan ungdomsskole.
  • Salg av kaffe, te, brus, pølser, kaker, børek. Vi tar vipps.
  • Dørene låses under foredragene, så vi anmoder alle om å komme i før foredragene eller i pausene.
  • Det deles ut deltagerbilletter til alle som deltar (og kommer før hovedpausen lørdag). Det forutsettes at man er tilstede når premiene trekkes lørdag kl 16.45.

https://biofoto.no/2024/09/20/biofoto-midt-norge-inviterer-til-midt-norske-naturfotodager-2024/ 

tirsdag 22. oktober 2024

Vi presenterer Tobias Gjerde

Midt-Norske NaturFotodager 2024 

Til tross for sine beskjedne 21 år, er Tobias allerede en erfaren naturfotograf. Han ønsker med bildene sine å formidle naturens skjønnhet og engasjerer seg i å bevare naturen og det vi har igjen av urørt natur. Tobias synes det er like spennende å jobbe med kjente dyrearter som å oppdage nye og mer ukjente arter. I fjor tjenestegjorde han i Hæren som kampfotograf for Artic Ranger Bataljon. Her fikk han kombinert fotograferinga med vernepliktstjenesten. Det har resultert i foredraget «Et år i Varanger – fugler og soldater i kameralinsen»


Tobias bor nå i Trondheim der han studerer ved NTNU. Han er tatt opp som profesjonell fotograf i foreningen Norske Naturfotografer (NN) og har fått flere nasjonale og internasjonale priser for bildene sine.



https://www.tobiasgjerde.com/

Tittel på foredraget: «Et år i Varanger – fugler og soldater gjennom kameralinsen»

Når: Lørdag 26. okt. kl 1600

Du finner mer informasjon om NaturFotodagene her ved å klikke på denne lenken

søndag 20. oktober 2024

Vi presenterer Einar Hugnes

Midt-Norske NaturFotodager 2024 

Einar er bosatt på Skatval. Sammen med kona Liv driver han Dregsetsve Hage og Galleri. Einar er først og fremst fugle- og dyrefotograf, men tar gjerne også bilder av små og store landskap. Høsten 2023 gjennomførte han og kona Liv en rundreise i Australia. Fotofangsten fra denne turen danner grunnlaget for Einars foredrag med hovedfokus på landskap, fugler og dyr.


Einar har vært mangeårig leder for BioFoto Midt-Norge og i tillegg til fotograferingen og jobbinga med besøkshagen på Skatval, skriver han artikler og reportasjer både for naturtidsskrift og lokal media.





Tittel på foredraget: «Spennende landskap, dyr og fugler i Australia»

Når: Lørdag 26. okt. kl 1500

Du finner mer informasjon om NaturFotodagene her ved å klikke på denne lenken

fredag 18. oktober 2024

Vi presenterer Blåtone ved Wenche Dahle og Lars Andreas Dybvik i samtale med Erlend Enger

Midt-Norske NaturFotodager 2024 


Når to fotografer møtes for å samarbeide møtes to verdener. Hva skjer om man tar en uttrykksform med sterke tradisjoner i kunsthistorien og bruker den på nåtidens naturfotografi? Dette er hva naturfotografene Wenche Dahle (f.1969) og Lars Andreas Dybvik (f.1971) ønsker å utforske i samarbeidsprosjektet «Blåtone», som resulterte i utstillingen som det vises deler av denne helga.


Diptych er et kunstnerisk uttrykk som innebærer å presentere to separate bilder side om side, vanligvis i en sammenhengende ramme eller arrangement. Denne kunstformen har en lang historie og har blitt brukt fra antikkens maleri til moderne fotografi. Hensikten med diptych er å skape en symbiose mellom de to bildene, der de enten utfyller hverandre eller danner motsetninger.

Wenche og Lars Andreas gir nå ut boka Blåtone basert på utstillingen. I samarbeid med den anerkjente bokdesigneren Bodil M. Olsen har de laget en annerledes bok. En opplevelsesbok der du ved å bla side for side pakker ut og setter sammen diptychene fra utstillingen gjennom et finurlig og nøye gjennomtenkt design.

Under Midt-Norske NaturFotodager vil Wenche og Lars Andreas gjøre det som ofte kalles »artist talk». Her vil fotograf Erlend B. Enger lede en samtale med dem begge om både utstillingen og boken.


Om fotografene.

Wenche eksperimenterer både med kameraet og i etterbehandlingen, og utfordrer gjerne sitt publikum. Hun har mottatt flere priser for sine bilder og har hatt flere utstillinger. 

Dahle ble kåret som årets fotograf i BioFoto i 2015 og 2016.

Hun har vist bildene og holdt foredrag på de største naturfotofestivalene i Europa. Gitt ut boka «I lyset fra et hav» på tre språk, med egne tekster til bildene. Boka fikk utmerkelsen Award of Excellence, International Creative Media Award (2020)

Hun er medlem av Norske Naturfotografer.

For detaljert CV, se https://www.wenchedahle.no/


Lars Andreas er utstilt i en rekke land, og har gitt ut to bøkene Ta bedre bilder på tur og PLAY. Han har holdt flere foredrag rundt i Europa, og er en mye brukt kursholder. Dybvik har samarbeidet med musikere hvor han viser bilder til levende musikkframføring, og tolket tekster med abstrakt fotografi. 

Lars Andreas bruker ofte en filosofisk tilnærming til fotografering. Han er ikke redd for å bryte grenser, og er ansett som en fotograf som er nytenkende og uredd. Han er medlem av Norske Naturfotografer, og har mottatt en rekke priser for sitt fotografi. 

For detaljert CV, se https://uskarp.no/




Tittel på foredraget: «Blåtone»

Når: Lørdag 26. okt. kl 1400

Du finner mer informasjon om NaturFotodagene her ved å klikke på denne lenken







onsdag 16. oktober 2024

Midt-Norske NaturFotodager 2024 - vi presenterer Jørn Areklett Omre


Jørn Areklett Omre er en anerkjent og prisbelønt naturfotograf med hovedfokus på små og store landskap.

Han er opptatt av å gi bildene ett uttrykk og egen identitet. Har også fått en forkjærlighet for fugler og dyr, inkl. ACTION.

Han kaller seg en skogsromantiker og følelser vekkes til live, når især gammelskogen åpenbarer seg med myk mose og vakre ”døde” trær… Derfor har han bosatt seg nær de dype skogene i Aurskog Høland.



Omre er også glad i urban natur og har vokst opp med Østensjøvannet som nærmeste nabo. Dette har ført til stort engasjement for området og resultert i to bøker. Foredraget vil handle om det mangfoldige livet i og rundt Østensjøvannet.



Omre er medlem av NN (Norske Naturfotografer), har hatt en rekke utstillinger, mottatt både nasjonale og internasjonale priser og utgitt flere bøker.


https://jaofoto.no/

Tittel på foredraget: «Østensjøvannet»

Når: Lørdag 26. okt. kl 1300

Du finner mer informasjon om NaturFotodagene her ved å klikke på denne lenken

mandag 14. oktober 2024

Vi presenterer Bente Klevenberg

 Midt-Norske NaturFotodager 2024


Bente er fra Østlandet. Hun er hovedsakelig makrofotograf og finner fotomotivene i sitt nærmiljø i Ås. Bente har stilt ut bilder på flere gruppeutstillinger og har vunnet priser både nasjonalt og internasjonalt.



Med sine sopp- og plantebilder ønsker hun å formidle naturens mangfold med fokus på former og små detaljer. Gjennom kamera ønsker hun formidle naturen som et genialt kunstverk. Kunstverk fordi naturens former, farger og dufter kan oppleves som vakker kunst. Genialt fordi artenes mangfold av former er tilpasset miljøet de lever i på utallige smarte og bærekraftige måter.




https://www.benteklevenbergphotography.net/

Tittel på foredraget: «Naturens geniale kunstverk»

Når: Lørdag 26. okt. kl 1100

Du finner mer informasjon om NaturFotodagene her ved å klikke på denne lenken

lørdag 12. oktober 2024

Vi presenterer Per Gätzschmann


Midt-Norske NaturFotodager 2024

For Per handler naturfoto om følelser for naturen og alt som lever der. Han har jobbet med natur og biologi i hele sitt liv, blant annet gjennom naturvitenskapelig arbeide ved Vitenskapsmuseet i Trondheim. Per er medlem av Norske Naturfotografer (NN) – en forening for profesjonelle naturfotografer. Han er også medlem av BioFoto.


Per fotograferer det meste, men dyr og fugler i miljø og varierende lys er favoritten. Han fotograferer gjerne også små og store landskap, blomster, innsekter og bebyggelse. Per ferdes mye ute i naturen enten det er på Grønland, Svalbard eller i Trøndelag, der Røros-traktene er blant favorittene. I foredraget «Øyeblikk» får vi se og oppleve hva Pers blikk har fanget i søkeren.

https://www.pernaturfoto.no/om/

Tittel på foredraget: «Øyeblikk»

Når: Lørdag 26. okt. kl 10.05

Du finner mer informasjon om NaturFotodagene her ved å klikke på denne lenken

fredag 11. oktober 2024

Vi presenterer Ivar Bjørdalsbakke


Midt-Norske NaturFotodager 2024


Ivar er fra Børsa i Skaun kommune. Han ser på seg selv som en skildrer og formidler av stemninger og er mer opptatt av følelser og opplevelser i naturen enn å dokumentere.

Foto: Ivar Bjørdalsbakke

Ivar er anestesisykepleier av profesjon. Han er medlem av BioFoto og Norske Naturfotografer (NN) en forening for profesjonelle fotografer. I foredraget «Pusterom» tar han oss med inn i sitt naturunivers av inntrykk, sanselighet, stemninger og følelser.

https://ib-foto.blogspot.com/


Tittel på foredraget: «Pusterom»

Når: Fredag 25. okt. kl 19.30.

Du finner mer informasjon om NaturFotodagene her ved å klikke på denne lenken

onsdag 9. oktober 2024

Midt-Norske NaturFotodager - program


Sted: Stokkan ungdomsskole, Stokkanvegen 15, 7507 Stjørdal
Arrangør: BioFoto Midt-Norge


Program fredag 25. oktober:

Kl 16.00/1630: Dørene åpner/utstilling/kaffesalg

Kl 17.00: Velkommen v/ Linda Bjørgan og åpning v/ordfører Stjørdal Eli Arnstad

Kl 17.15: Foredrag Hans Petter Sørensen – Ørneliv og Helgeland

Kl 18.00: Kort pause

Kl 18.10: Foredrag Gertrude Mulders – New Zealand på min måte

Kl 19.00: Hovedpause – mingling/kaffe/utstilling

Kl 19.30: Foredrag Ivar Bjørdalsbakke - Pusterom

Kl 20.15: Mingling/utstilling – takk for i dag

Kl 21.00: Dørene stenger



Program lørdag 26. oktober:

Kl 09.30: Dørene åpner/mingling

Kl 10.00: Velkommen til ny dag

Kl 10.05: Foredrag Per Gätzschmann - Øyeblikk

Kl 10.50: Pause/mingling

Kl 11.00: Foredrag Bente Klevenberg – Naturens geniale kunstverk

Kl 11.45: Hovedpause/mingling

Kl 13.00: Foredrag Jørn Areklett Omre - Østensjøvannet

Kl 13.50: Pause/mingling

Kl 14.00: Blåtone – Lars Andreas Dybvik og Wenche Dahle i samtale med Erlend Enger

Kl 14.45: Pause / mingling

Kl 15.00: Einar Hugnes – Landskap, fugler og dyreliv i Australia

Kl 15.45: Pause/mingling

Kl 16.00: Tobias Gjerde – Et år i Varanger….

Kl 16.45: Trekning deltakerpremier

Kl 17.00: FERDIG


Utstillere, organisasjoner og leverandører til stede med stands i foajeen:

Cewe, Fotoimport, Greens rammer, Foto.no med leverandører, utstilling fotokunst v/Lars Andreas Dybvik og Wenche Dahle, Birdlife Trøndelag, Trondhjems kameraklubb, Stjørdal fotoklubb og BioFoto Midt-Norge.



Salg av kaffe, te, brus og noe å bite i. Vi tar vipps.




Vi presenterer Gertrude Mulders

Midt-Norske NaturFotodager 2024 

Gertrude har tilhold på Stjørdal og er leder for Stjørdal fotoklubb. Gjennom denne klubben har hun utviklet seg som fotograf og blitt kjent med teknikker som kamerabevegelse (ICM) og multieksponering. I foredraget inntrykk fra New Zealand vil dere bli med på et streiftog gjennom deler av dette fascinerende landet. Fokus i foredraget er opplevelsene og hvordan dette har gitt inspirasjon til å leke med kameaet. Dette blir formidlet gjennom "vanlige" bilder og bilder skapt med kreative uttrykksformer. Og så dukker det opp noen fuglemøter underveis.





https://www.instagram.com/gertrude_mulders_photo/

Tittel på foredraget: «Inntrykk fra New Zealand på min måte»

Når: Fredag 25. okt. kl 1810.

Du finner mer informasjon om NaturFotodagene her ved å klikke på denne lenken

mandag 7. oktober 2024

Vi presenterer Hans Petter Sørensen

Midt-Norske NaturFotodager 2024


Hans Petter er frilansfotograf og bosatt på Nesna i Nordland.



Han bruker drone for å få overblikk over landskapet og speilreflekskamera med vidvinkellinser og filter for å fange dramatikken i vær, vind og skiftende lys. Telelinser for å få innblikk i dyre- og fuglelivet.

For Hans Petter er fotografi en lidenskap, intense opplevelser, lys og samspill med natur, mennesker, fugler og dyr. Bildene hans er publisert både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Hans Petter fotograferer på oppdrag, leverer bilder til utsmykning og driver med fotoguiding på Helgelandskysten. Han er medeier og driver av Visit Nesna og Raus Bryggeri.

I foredraget sitt «Ørneliv og Helgelandskysten», vil han gi oss innblikk i sin fotografiske lekegrind. Du kan se en smakebit av bildene hans her: https://www.faroutfocus.no/index


Tittel på foredraget: «Ørneliv og Helgeland»

Når: Fredag 25. okt. kl 1715.

Du finner mer informasjon om NaturFotodagene her ved å klikke på denne lenken

onsdag 25. september 2024

Noen ord fra medlemsmøtet 24.september 2024


Linda åpnet møtet og ønsket spesielt fire nye medlemmer velkommen, før hun introduserte kveldens tema: makrofotografering.

Dette var også tema på medlemsturen til Grytdalen 1.september, hvor deltagerne var bedt om å sende inn noen bilder av sin fotofangst til medlemsmøtet. Linda fortalte om turen, og Per orienterte kort om Grytdalen før vi fikk sett flotte bilder av medlemmenes fotofangst.

Deretter gikk Lars Andreas i dybden på et utvalg av bildene deltagerne hadde tatt, samtidig som han ga sine innspill på det enkelte bildet. Under gjennomgangen, omtalte han flere tema, som blant annet dybdeskarphet, komposisjon, komplementære farger og geometri. Underveis i gjennomgangen ble det en dialog med deltagerne i salen, som både stilte spørsmål og kommenterte bildene og innspillene Lars Andreas ga.



 
Å se bildene på skjerm, sammen med refleksjon fra Lars Andreas og salen, var nyttig og lærerikt. Å ta del i en slik presentasjon gir oss mulighet til å reflektere over det vi ser, knytte det opp mot egne bilder og dermed kanskje strekke oss litt lenger i egen fotografering.

Før pausen presenterte Linda de enkelte foredragsholderne og utstillerne, som deltar på Midt-Norske NaturFotodager. Flere medlemmer meldte seg til å hjelpe til, og rakk du ikke å si fra på møtet, kan du kontakte Linda på epost eller telefon. Du finner kontaktinformasjon i siste rundskriv.


Etter kaffepausen fikk vi se bilder fra medlemsturene til Halten i juni. Morten startet, og beskrev med et humoristisk skråblikk hvordan det var å være med på tur under falskt flagg, siden han ikke var der for å fotografere fugler men heller landskap. Unn Marit på sin side, var der primært for å fotografere fugler, og sørget for at vi fikk se en knippe bilder av skarv, teist, rødstilk, fjæreplytt, heipiplerke, terne og lundefugl. Vi fikk på denne måten et godt innblikk i hvordan det var å være deltager på turene.

Linda viste oss fine turbilder fra Orkelsjøen, både av deltagerne og av fuglelivet, før Kristian og Vanessa viste sine makrobilder tatt med objektiv som forstørrer 2,5-5x. Vi fikk se spennende bilder, hvor vi kom virkelig tett på motivene.



Til slutt, presenterte Kristian og Grethe den nye hjemmesiden på Biofoto.no. Det ble demonstrert hvordan man leverer bilder til fotokonkurranser, turer mm. Det ble også vist hvordan man kan lese Naturfotografen på nett. Sidene er under oppbygging, og inntil videre vil vi publisere på begge sidene, både den nye og den gamle.

Takk til alle som deltok på møtet, både digitalt og i salen på Byåsen videregående skole.

Medlemsmøtet i oktober erstattes av Midt-Norske NaturFotodager, og neste ordinære medlemsmøte er tirsdag 26.november. Mer informasjon kommer i rundskriv et par uker før. 


Er du ikke medlem, men vil være med i det fine fellesskapet vårt? Les mer på denne siden, og registrer deg så tar vi kontakt: Bli medlem – BioFoto 

onsdag 18. september 2024

BioFoto Midt-Norge inviterer til Midt-Norske NaturFotodager 2024

Har du glede av natur og foto? Da er du hjertelig velkommen til Midt-Norske NaturFotodager på Stjørdal. Her samles fotoentusiaster fra hele landet til en god fotoprat, gode foredrag og møte med utstyrsleverandører.

  • Når: fredag 25.- lørdag 26.oktober 2024
  • Sted: Stokkan ungdomsskole, Stokkanvegen 15, 7507 Stjørdal

På programmet står flere prisbelønte og internasjonalt anerkjente naturfotografer, og vi vil i tiden framover informere mer om den enkelte i egne innlegg.  



Nærmere detaljer om foredragsholderne, tema samt tidspunkt, finner du i programmet som står lengre nede. 

Vi har lagt inn gode pauser, hvor det blir anledning til å slå av en prat i mingleområdet. Her finner du også utstyrsleverandører og andre fotorelaterte aktører, som: Cewe; Greens Rammer, Fotoimport, Foto.no med utstyrsleverandører, og utstilling av fotokunst ved Lars Andreas Dybvik og Wenche Dahle. I tillegg vil BioFoto Midt-Norge ha egen stand, hvor du kan få høre mer om oss. Du vil også få møte representanter fra BirdLife Trøndelag, Stjørdal fotoklubb og Trondhjems kameraklubb som også har egne stands. 

 I mingleområdet får du også kjøpt noe å bite i og drikke, og ellers slå av en prat med andre deltagere. 

Program 

Fredag 25. oktober:

  • Kl 16.00/1630: Dørene åpner/utstilling/kaffesalg
  • Kl 17.00: Velkommen v/ Linda Bjørgan og åpning v/ordfører Stjørdal Eli Arnstad
  • Kl 17.15: Foredrag Hans Petter Sørensen – Ørneliv og Helgeland
  • Kl 18.00: Kort pause
  • Kl 18.10: Foredrag Gertrude Mulders – New Zealand på min måte
  • Kl 19.00: Hovedpause – mingling/kaffe/utstilling
  • Kl 19.30: Foredrag Ivar Bjørdalsbakke - Pusterom
  • Kl 20.15: Mingling/utstilling – takk for i dag 
  • Kl 21.00: Dørene stenger

Lørdag 26. oktober:

  • Kl 09.30: Dørene åpner/mingling
  • Kl 10.00: Velkommen til ny dag
  • Kl 10.05: Foredrag Per Gätzschmann - Øyeblikk
  • Kl 10.50: Pause/mingling
  • Kl 11.00: Foredrag Bente Klevenberg – Naturens geniale kunstverk
  • Kl 11.45: Hovedpause/mingling
  • Kl 13.00: Foredrag Jørn Areklett Omre - Østensjøvannet
  • Kl 13.50: Pause/mingling
  • Kl 14.00: Blåtone – Lars Andreas Dybvik og Wenche Dahle i samtale med Erlend Enger
  • Kl 14.45: Pause / mingling
  • Kl 15.00: Einar Hugnes – Landskap, fugler og dyreliv i Australia
  • Kl 15.45: Pause/mingling
  • Kl 16.00: Tobias Gjerde – Et år i Varanger….
  • Kl 16.45: Trekning deltakerpremier 
  • Kl 17.00: FERDIG

Praktisk informasjon 

  • Gratis inngang
  • Gratis parkering i området ved skolen
    AtB kjører både lokal og regionbuss til Fosslia Fjellhall, som er holdeplassen nærmest Stokkan ungdomsskole.
  • Salg av kaffe, te, brus, pølser, kaker, børek. Vi tar vipps. 
  • Dørene låses under foredragene, så vi anmoder alle om å komme i før foredragene eller i pausene. 
  • Det deles ut deltagerbilletter til alle som deltar (og kommer før hovedpausen lørdag). Det forutsettes at man er tilstede når premiene trekkes lørdag kl 16.45.  



Medlemsmøte tirsdag 24.september 2024

Vi møtes til høstens første medlemsmøte tirsdag 24.september 2024. 

Merk at medlemsmøtet er på Byåsen videregående skole, Selsbakkveien 34, 7027 Trondheim. Se mer informasjon i rundskrivet om parkering mm. 

Dørene åpnes kl 18, og møtet starter kl 18.30. Kom gjerne litt før, for litt sosial prat.  

På programmet står makrofotografering. Vi får se bilder fra medlemsturen til Grytdalen 1.september, hvor tema var nettopp makrofoto. De som deltok på turen, sendte inn sine bilder, som vi får se i en bildevisning. Lars Andreas har i tillegg valgt ut noen bilder, som presenteres mer.  

Foto: May Lise Blikeng

Vi får også se medlemmenes bilder fra turene til Halten og Orkelsjøen, som var i henholdsvis juni og august. Vi kommer også til å gi mer informasjon om ny hjemmeside og de kommende NaturFotodagene. 

Sist, men ikke minst, vil du møte likesinnede over en kopp kaffe og noe å bite i.

Dersom du ønsker å delta digitalt, finner du lenke til møtet i siste rundskriv.  

mandag 2. september 2024

Det ble en fin medlemstur til Grytdalen


Makrofoto sto i sentrum da 20 biofotinger inntok Grytdalen Naturreservat søndag 1. september 2024.

En drøy kilometer inn i reservatet fra Songli gård, etablerte vi basen vår ved Songlitjønna.

I myrområdet og terrenget rundt vannet var det både libeller, små innsekter, høstfarger, sopp, lav, linjer, dråper og bær som fanget oppmerksomheten til fotografene.

Etter hvert forsvant skyene og sola skinte fra nesten skyfri himmel. Hele gjengen møttes til felles matpause i 12-tida, der Per Gätzschmann fortalte om naturreservatet og om sin tid ved Sognli forsøksgård der det ble forska på hjort. Bjørn Teigseth bidro med makrokunnskap og det ble en fin fotoprat og utveksling av foto- og naturkunnskap over kaffekoppen og matpakken.

Medlemsturer er ofte den beste måten å bli kjent med nye fotovenner på. Praten gikk i hvert fall lett i Grytdalen mellom nye og gamle medlemmer. De siste dro fra området i 15-tida. 

Takk til alle som deltok.







Alle bilder: Linda Bjørgan


Flere bilder fra turen og evaluering av noe av fotofangsten får du på medlemsmøtet vårt 24. september.

tirsdag 20. august 2024

Medlemstur med makrofotografering som tema - søndag 1.september 2024


Vi inviterer til medlemstur søndag 1.september 2024. Denne gangen tar vi turen til Grytdalen, i Orkland kommune søndag 1.september 2024. 

Grytdalen er naturreservat, og er med sine sine 39 000 daa et av de største naturreservatene i Norge.

Foto: Linda Bjørgan


Tema for dagen 

Hovedtema for dagen er makrofotografering, men det er selvsagt fritt fram for andre motiver også. Det er også muligheter for å ta bilder av gammelskog, som er tema for klasse 3 i årets fotokonkurranse.

Faglig ansvarlig og kjentmann er Lars Andreas Dybvik, mens turleder er Linda Bjørgan.

Tidsplan

Vi møtes ved Songli forsøksgård, Orkland kl 09.00, hvor vi setter fra oss bilene. 
 
Vi får en kort økt med faglig påfyll om makrofotografering v/Lars Andreas, som også gir oss en makrooppgave. Deretter er det fotografering etter eget ønske i området (vi skal ikke gå langt).

Vi finner oss en base ved for makrofotograferinga og Lars Andreas vil være tilgjengelig for råd og tips undervegs ved behov.  

Vi møtes for felles lunsjpause kl 12, og turen avsluttes senest kl 16.

Ta med 

  • Ta med matpakke og gjerne varm drikke. 
  • Et sitteunderlag kan være greit, for vi spiser matpakka ute i terrenget.
  • Fotoutstyr etter eget ønske, gjerne makroobjektiv om du har, men ikke noe krav.
  • Klær og sko etter været. Vi anbefaler regnbukse slik at du kan krype rundt i terrenget i jakt på makromotiver. Selv om det skulle bli oppholds, er det vått i terrenget. Ta derfor også på gode vanntette tursko (ikke joggesko).


Hva skjer etterpå? 

Vi ønsker at deltakerne skal sende inn ett makrobilde fra dagen hver. Lars Andreas plukker ut et representativt utvalg til lærerik evaluering og kommentering på medlemsmøtet vårt 24. september 2024. Mer om dette vil du finne i rundskriv for september. 


Og er du ikke medlem ennå, er du hjertelig velkommen til å melde seg inn. Det gjør du her: https://biofoto.no/bli-medlem/

mandag 19. august 2024

BioFoto Midt-Norge inviterer igjen til Midt-Norske NaturFotodager

  • Tid: Fredag 25 - lørdag 26.oktober 2024
  • Sted: Stokkan ungdomsskole, Stjørdal

Formålet med NaturFotodagene er å formidle naturglede og naturens mangfold, ved å samle fotoentusiaster fra hele landet til en god fotoprat. I tillegg får lokale utstyrsleverandører presentert seg for et bredt publikum.

NaturFotodagene er også åpne for andre med interesse for natur, og vi opplever at mange kommer for å høre på foredragene og se bilder, uten selv å drive med fotografering.

Sist hadde vi rundt 300 besøkende, og vi håper på minst like mange i år!

Flere av foredragsholderne er prisbelønte og internasjonalt anerkjente naturfotografer, og følgende har takket ja:
  • Tobias Gjerde
  • Jørn Areklett Omre
  • Hans Petter Sørensen
  • Gertrude Mulders
  • Per Gätzschmann
  • Bente Klevenberg
  • Lars Andreas Dybvik
  • Wenche Dahle
  • Ivar Bjørdalsbakke
  • Erlend B. Enger
  • Einar Hugnes
I tillegg til gode foredrag og fotoprat, vil du møte representanter fra lokalt næringsliv, sammen med lokale fotoklubber og lokale fotografer, som deltar med stand og utstillinger i forbindelse med NaturFotodagene.

Åpent for alle. 
Gratis inngang.
Programmet deles straks det er klart.











fredag 16. august 2024

Noen ord fra medlemsturen til Orkelsjøen

BioFoto Midt-Norge åpnet høstens aktiviteter med en medlemstur til Orkelsjøen i Oppdal kommune. Turen var opprinnelig planlagt i juni, men var utsatt til august på grunn av andre medlemsaktiviteter før sommeren.

Formålet med turen var blant annet fotografering av fuglelivet som området er kjent for, det flotte landskapet og ikke minst sosialt samvær med likesinnede. To nye medlemmer deltok, noe som er ekstra hyggelig.

I dagene før var værmeldingen ikke på vår side, med øsende regn opp til 30 mm på 12 timer. Men været i fjellet er kjent for å skifte fort, og dess nærmere dagen vi kom, dess bedre ble været. For oss som møtte opp, ble det en dag med skiftende skydekke, en del vind men ikke noe regn.

Vi møttes ved bommen, og kjørte samlet oppover. Allerede da vi var kommet opp bakkene hadde vi første stopp, hvor turleder Linda presenterte området. Her fikk vi også informasjon om vandrelav som vokste på en konkret steinblokk like ved. Videre innover ble det flere stopp, både for observasjon av blant annet havelleunger, steinskvett og tårnfalk.


Havelleunger


  
Vel framme parkerte vi bilene, og tok føttene fatt. En av deltagerne er botaniker, og fortalte begeistret om ulike gressorter og planter som ikke er så vanlige å finne. Og vi andre lyttet ivrig, tok bilder og noterte ned hva vi fikk se. Utrolig fint å være på tur med andre, som deler raust av sin kunnskap! Underveis fulgte enkelte av oss etter botanikeren, og fikk se vekster vi aldri hadde sett eller hørt om. Makroobjektivet var heldigvis med og vi fikk gleden av de små detaljene som vi ble vist.

Makrofotografering

Jøkelstarr

Myrhatt

Safranlav


Andre igjen, tok fram teleobjektivet og foreviget en bergandfamillie, storlom og en sandlo med unge som spankulerte fram og tilbake i vannkanten.
Her fotograferes fugl og vekster

Årets sandlo 


Etter en tur i området, hadde vi felles lunsj og prat i gapahuken, før vi fortsatte fototuren med bil innover i sidedalene. Underveis fikk vi gode tips til hvor vi kan finne ulike fuglearter tidligere på året. Kjekt å vite, og flere blir nok å ta turen til Orkelsjøen neste år.


Noe av fotofangsten fra medlemsturen ble
  • Bergand
  • Rødstilk
  • Storlom
  • Tårnfalk
  • Fjellvåk
  • Havørn
  • Sandlo med unge
  • Strandsnipe
  • Jaktfalk
  • Ravn

  • Jøkelstarr
  • Safranlav
  • Tundrastarr
  • Musøre
  • Svartstarr
  • Sotstarr
  • Rypebunke
  • Rabbeskjegg
  • Myrhatt
  • Fjellsmelle
  • Gulsildre

 

Neste medlemstur er allerede 1.september, og da møtes vi i Grytdalen. Informasjon kommer snart. 

mandag 5. august 2024

Medlemstur til Orkelsjøen lørdag 10.august 2024

Vi starter høstens aktiviteter med medlemstur til Orkelsjøen lørdag 10.august 2024.

Orkelsjøen ligger i Oppdal kommune, og er et yndet turområde for fotografer  - særlig i juni når fuglene er på trekk og i starten av hekkinga. Men august er også ei fin tid i dette fjellområdet og er vi heldige kan vi få mye spennende på fotobrikkene av både fugleliv, makromotiver og landskap. Rundt samme dato i fjor fant ble det funnet både boltit, steinskvett, fjellvåk og gråsisik mm. 

Steinskvett.
Foto: Grethe Lindseth

Vi møtes ved starten av bomvegen kl 9. Nærmere informasjon finner du i eposten som ble sendt til alle medlemmene 4.august. 
Temmincksnipe.
Foto: Grethe Lindseth 


Er du ikke medlem ennå? Du melder deg inn ved å registrere deg på denne siden https://biofoto.no/bli-medlem/ 


tirsdag 11. juni 2024

Resultatene fra BioFoto Norges vårkonkurranse er klar

BioFoto Norge inviterer sine medlemmer til to årlige fotokonkurranser, og vårens tema var Ett eller flere trær. 

Resultatet er nå lagt ut, og mange av våre medlemmer i Midt-Norge har gjort det godt. 

Du finner oversikt over vinnerbilder, samt bilder som er antatt eller har fått hederlig omtale på denne siden: 

https://biofoto.no/2024/06/10/fotokonkurransen-2024-resultat-1-runde/  

Skjermbilde fra BioFoto Norge 

Vi gratulerer vinnerne, og alle som har fått hederlig omtale og antatt. 


mandag 8. april 2024

Medlemstreff lørdag 13.april 2024

I april er det ordinære medlemsmøtet erstattet med et heldags medlemstreff, som går av stabelen lørdag 13.april 2024.

Selve medlemstreffet starter kl 09.30, men vi åpner dørene så tidlig som kl 07, for de som vil møte opp "i rett tid" og fotografere i området. 

Det faglige programmet inneholder både billedforedrag og kompetanseheving,  og detaljert program er sendt på epost til alle medlemmene, og vi viser til den.

Billedforedragene handler om Shetland og Dovre, hvor Edvard Bergene først vil ta oss med på en fotoreise til Shetland, som han kaller Shetland – sjøfugl, landskap og flora.

Foto: Edvard Bergene

Knut Inge (Kinge) Røstad vil på sin side, vise oss bilder fra sin hverdag i moskusens rike, hvor vi også får gode råd knyttet til møte med moskus.

Foto: Kinge Røstad

Vi skal ha praktiske innlegg om bruk av Lightroom, og om temaet fotografering, redigering og etikk, begge ledet av Kristian Dahle Klocke. Vi får i tillegg informasjon om aktuelle fotokonkurranser.

Underveis blir det god tid til sosial og fotofaglig prat, og vi serverer mat og drikke i pausene. Det blir også anledning til å kjøpe/selge/gi bort fotoutstyr. Se mer informasjon i eposten. 

Vel møtt til en innholdsrik medlemsdag.


Ikke medlem ennå? Klikk deg inn her og les mer: https://biofoto.no/bli-medlem/