tirsdag 4. oktober 2022

Roger Brendhagen på årets Midt-Norske NaturFotodager


Vi presenterer foredragsholderne på årets Midt-Norske NaturFotodager fortløpende framover. Førstemann ute er Roger Brendhagen.

Roger Brendhagen er født i 1968 i Oslo, men oppvokst i landlige omgivelser på Hedemarken. Med sine over 300 reisedøgn i året har han hele verden som sin arbeidsplass. Han er tilknyttet Nikon som fotograf – og har vært Nikon Ambassadør i snart femten år, de siste fire årene som «Nordic Ambassadør» – og fra sommeren 2020 ble han utnevnt til «Global Ambassadør». Roger er leder i Norske Naturfotografer / NN

Når Roger ikke er ute og reiser er han å finne på Dovrefjell – et eldorado for en naturfotograf! Han har fotografert mye i disse fjelltraktene de siste tjue årene, og tok til fornuft og flyttet opp dit i mai 2020. Der de fleste rygger unna – går han tett på og tar makrobilder av så vel giftslanger som kvelerslanger. Selv sier han at han får den samme gleden av å fotografere en dompap på Snåsa - som å møte en emu i Australia.

Foredrag 1: «Høy puls - lavt perspektiv»

Jeg liker å bruke et lavt perspektiv når jeg fotograferer – av fire grunner: Dyrene ser meg ikke, det lave perspektivet er nevnt, jeg slipper å bære på et tungt stativ – og andre som er i fjellet ser meg ikke, slik at jeg slipper å få besøk av en nysgjerrig fotturist. Den eventuelt høye pulsen kommer hvis det er en kobra – eller bjørn i den andre enden av optikken...

Foredrag 2: «Dyr uten oppholdstillatelse»


Det er alltid stas å fotografere en ny art - selv om den er på fremmedartslisten – eller «svartelista» som den het frem til 2018. I dette foredraget skal vi se – og høre om flere arter som kan benevnes som "Dyr uten oppholdstillatelse".

Mange av de artene som de fleste tror er «urnorske» - står oppført på fremmedartslisten. Slik som moskus, piggsvin, dåhjort, villsvin og en del fuglearter – i tillegg til over 200 andre arter. Men hvem er det som bestemmer om hvilke arter som er velkommen eller ikke?